Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Madárodú - széncinegének fakéreg tetővel

Ár:
6.500 Ft (5.118 Ft + ÁFA)

Madárház fakéreg tetővel széncinegének.  Alkalmas széncinege és veréb számára egyaránt. 
A bemeneti nyílása 32 mm átmérőjű.
Mérete: magasság: 24,4 cm, szélesség: 21,2 cm, hosszúság: 20,3 cm
Súlya: 0,8 kg

Elérhetőség: Nincs készleten
Várható szállítás: 2024. július 29.
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Menny.:db

Leírás

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módón képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. Országszerte jelentkező probléma, hogy ez ilyen odúképződésre alkalmas idős fákból egyre kevesebb van. Mesterséges odúkkal azonban segíthetjük az odúlakó madarak költését. Attól függően, hogy milyen madárfajokat szeretnénk megtelepíteni, a madarak igényeihez és testméretéhez alkalmazkodva különböző odúkat kell alkalmaznunk. A tipikus, kerek röpnyílású, harkály vájta madárodúk egyik mesterséges változata az "A" típusú madárodú,


Odúkihelyezés
A mesterséges odúk egyik legnagyobb előnye, hogy ezek a madarak nagyfokú alkalmazkodóképességének köszönhetően nemcsak fákon, hanem szinte bárhol alkalmazhatóak. A hagyományos, kerek röpnyílású „A-B” és „D” odúk esetében a kihelyezési magasság általában 2–8 m között van, de több faj beköltözik alig méteres, mellmagasságban lévő odúkba is. Ezek az odúk függesztettek, drót és szükség esetén kampó segítségével faágra, ágcsonkra akasztva telepítendők. Az odúnak nem kell feltétlenül a fatörzsnek támaszkodnia, azok megfelelően erős ágakra is függeszthetők, a lengő mozgás a madarakat nem zavarja.
Az új odúk telepítésének legjobb időszaka a szeptember-november. Ennek fő oka, hogy az odúkat a madarak nemcsak a költési, de a telelési időszakban is használják éjszakázásra. Általános javaslat, hogy az odúk röpnyílása lehetőleg ne észak felé nézzen. 


Ha nincsenek odúkihelyezésre alkalmas fák, akkor a fal vagy egy karó is megteszi (Fotók: Orbán Zoltán). 

Odúellenőrzés és takarítás
A költési időszakban végzett odúellenőrzés nagy élmény lehet. A fészekrakás időszakában a madarak érzékenyek a zavarásra, ilyenkor nem érdemes levenni és nyitogatni az odút, mert a madarak abbahagyhatják a fészeképítést, zavartalanabb költőhelyet keresve. A fiókák kikelése után azonban, amikor látjuk, hogy a szülők folyamatosan hordják az eleséget, egyszer-kétszer belenézhetünk az odúba. 


Kék cinege költése "A" típusú odúban (Fotók: Bajor Zoltán). 

A költési szezon után az elhasználódott fészekanyagot távolítsuk el, a behordott fészekanyag miatt a költőüreg ugyanis fizikailag feltöltődhet, költésre alkalmatlanná válik. Egy kiürített odú tavaszi ellenőrzésekor az odúban lévő ürülék azt jelzi, hogy a madaraknak a téli éjszakákon kihasználták az odú nyújtotta szél- és esővédelmet. 


Kék cinege odúból kitakarított fészekanyag, és télen, éjszakázásra használt odú belseje. 

 

Amennyiben bővebben szeretne olvasni az odúkihelyezésről, az odúellenőrzésről és a takarításról, az MME weboldalán részletes leírást talál. 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg véleményedet!

Kapcsolódó termékek

Keresés