Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Madárodú - D-típusú (fémtetős)

Ár:
5.990 Ft (4.717 Ft + ÁFA)
Az odú az „B” típusú odúra hasonlít, csak a méretei nagyobbak. Ebbe az odúba a szalakóta és búbos banka jól megtelepíthető, de használható seregély és néhány harkály faj számára is. Berepülő nyílás:  Ø 55-60 mm,  Belső alapterülete: legalább 15 * 15 cm. A teteje fémmel burkolt ezért tartósabb, jobban ellenáll a csapadéknak!
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2022. július 11.
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Jelöld be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretnél tenni!
Vászontáska - madaras Bevásárlótáska (vászon) - MME logóval
1.990 Ft (1.567 Ft + ÁFA)
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 10!

Leírás

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módón képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt.

Szerencsére mesterséges fészekodúk kihelyezésével ellensúlyozni lehet ezt a negatív hatást. 

A tipikus, kerek röpnyílású, harkály vájta madárodúk mesterséges változatait a berepülőnyílás és az alapterület nagysága alapján „A”, „B” és „D” típusba soroljuk. 

A "D" odú egyes fészkelői (búbosbanka, seregély) kedvelik a hagyományostól eltérő és az alacsonyan elhelyezkedő fészkelőhelyeket is, akár alig méteres magasságba kitett odúkba is költenek. 

Odúkihelyezési tipp
Az azonos típusú mesterséges odúkat hagyományosan egyesével, egymástól 15-20 m távolságra szoktuk kihelyezni. Ez alól kivétel lehet a mesterségesodú-fa. Utóbbi esetében egyetlen nagy méretű fára, egymás alá, mellé és fölé több, akár 4-6 "B", "D" odút akaszthatunk.

Ezzel a megoldással a fakopáncsok által sűrűn kilyuggatott fák nyújtotta sűrű fészkelőhelykínálatot tudjuk utánozni (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Odúellenőrzés és takarítás

Ha úgy látjuk, hogy az odútelepítés sikeres volt és lakója lett az odúnak, a költési időszakban nyugodtan nyissuk fel az odú tetejét és nézzük meg a költést. Sokáig ne zavarjuk a madarat, 1-2 perc után zárjuk vissza az odút és helyezzük vissza eredeti helyére. 
A nyári odúellenőrzéseket követően szeptember tájékán mindenképpen ellenőrizzük és takarítsuk ki az odúkat, az elhasználódott fészekanyagot dobjuk ki. Az odúkat a madarak nem csak a költési, de a telelési szezonban is előszeretettel használják. A fagyos éjszakákon, különösen, ha több madár együtt húzza meg magát az odúkban, a zárt tér szélvédettebb, melegebb búvóhelyet jelent. A téli odúhasználat legbiztosabb jele az éjszakázó madarak felhalmozódó ürüléke, amit időnként érdemes kiönteni. Az elhasználódott fészekanyag és az odúban telelés bizonyítéka (Fotók: Orbán Zoltán). 
 

 

 

 

 

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg véleményedet!

Kapcsolódó termékek

5.995 Ft (5.710 Ft + ÁFA)
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(2)
4.500 Ft (3.543 Ft + ÁFA)
Átlagos értékelés: 5 / 5 csillag!(1)

Keresés