Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Madárodú - D-típusú

Ár:
5.500 Ft (4.331 Ft + ÁFA)
Az odú az „B” típusú odúra hasonlít, csak a méretei nagyobbak. Ebbe az odúba a szalakóta és búbos banka jól megtelepíthető, de használható seregély és néhány harkály faj számára is. Berepülő nyílás:  Ø 55-60 mm,  Belső alapterülete: legalább 15 * 15 cm. 
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2024. július 22.
Átlagos értékelés: 4 / 5 csillag! (3)
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 10!

Leírás

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módón képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt.

Szerencsére mesterséges fészekodúk kihelyezésével ellensúlyozni lehet ezt a negatív hatást. 

A tipikus, kerek röpnyílású, harkály vájta madárodúk mesterséges változatait a berepülőnyílás és az alapterület nagysága alapján „A”, „B” és „D” típusba soroljuk. 

A "D" odú egyes fészkelői (búbosbanka, seregély) kedvelik a hagyományostól eltérő és az alacsonyan elhelyezkedő fészkelőhelyeket is, akár alig méteres magasságba kitett odúkba is költenek. 

Odúkihelyezési tipp
Az azonos típusú mesterséges odúkat hagyományosan egyesével, egymástól 15-20 m távolságra szoktuk kihelyezni. Ez alól kivétel lehet a mesterségesodú-fa. Utóbbi esetében egyetlen nagy méretű fára, egymás alá, mellé és fölé több, akár 4-6 "B", "D" odút akaszthatunk.

Ezzel a megoldással a fakopáncsok által sűrűn kilyuggatott fák nyújtotta sűrű fészkelőhelykínálatot tudjuk utánozni (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Odúellenőrzés és takarítás

Ha úgy látjuk, hogy az odútelepítés sikeres volt és lakója lett az odúnak, a költési időszakban nyugodtan nyissuk fel az odú tetejét és nézzük meg a költést. Sokáig ne zavarjuk a madarat, 1-2 perc után zárjuk vissza az odút és helyezzük vissza eredeti helyére. 
A nyári odúellenőrzéseket követően szeptember tájékán mindenképpen ellenőrizzük és takarítsuk ki az odúkat, az elhasználódott fészekanyagot dobjuk ki. Az odúkat a madarak nem csak a költési, de a telelési szezonban is előszeretettel használják. A fagyos éjszakákon, különösen, ha több madár együtt húzza meg magát az odúkban, a zárt tér szélvédettebb, melegebb búvóhelyet jelent. A téli odúhasználat legbiztosabb jele az éjszakázó madarak felhalmozódó ürüléke, amit időnként érdemes kiönteni. Az elhasználódott fészekanyag és az odúban telelés bizonyítéka (Fotók: Orbán Zoltán). 

 

 

 

 

 

 

Vélemények

3.67
3 értékelés
5
(1)
4
(1)
3
(0)
2
(1)
1
(0)
Írd meg véleményedet!
| 4 / 5 csillag!
2022. 10. 19.
A tetőt hátrafelé hosszabbítani kellene. Az összes odúnak az a vége - elég hamar -, hogy a tetőről lecsorgó víz miatt a hátsó fal megadja magát. Ha a tető 2-3 cm-re kilógna hátul is, ez a gond megszűnne és az odúk élettartama jelentősen meghosszabbodna.
Egyébként jó odú.
| 5 / 5 csillag!
2021. 11. 20.
Ahhoz nem tudok hozzászólni, amit az előttem író írt, nem vagyok szakember, de búbosbankák és szalakótáink sincsenek - sajnos - a környéken. Bízom benne azonban, hogy a fakopáncsok birtokba veszik. Egyébként szép, igényesen elkészített termék.
| 2 / 5 csillag!
2020. 12. 05.
Nagyon szomorú, hogy a termékleírásban nem szerepel, az odú pontos

1) Alapterülete (cm x cm)
2) Magassága
3) A berepülő nyílás átmérője

Ha mondjuk bankának vásárolnám, nem tudok dönteni, hogy jó-e nekem ez a termék, vagy sem ...

Tudomásom szerint a banka 25x25x40-es odúba szeret fészkelni, melynek berepülő nyílása 62-65 mm.

Ennek a terméknek mik a pontos adatai ?

Kapcsolódó termékek

Keresés