Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Madárodú - B-típusú (Fémtetős)

Ár:
4.990 Ft (3.929 Ft + ÁFA)
A leggyakrabban használatos típus a mesterséges odútelepeken. Alkalmas széncinege, csuszka, mezei veréb, légykapók és nyaktekercs számára. Berepülő nyílás: Ø 32 mm átmérőjű, az odú aljától legalább 20 cm-re van. A teteje fémmel burkolt ezért tartósabb, jobban ellenáll a csapadéknak! A fémtető színe változó!
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2024. július 22.
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 10!

Leírás

Madaraink egy része odúköltő, azaz idősebb fák törzsében és ágaiban természetes módón képződő, vagy harkályok vájta odúkban költ. A településeken és a mezőgazdasági területeken egyaránt jelentkező természetvédelmi probléma, hogy az idősebb, odúképződésre, odúkészítésre alkalmas vastagságú fák állománya alacsony, csökken vagy már teljesen el is tűnt.

Szerencsére mesterséges fészekodúk kihelyezésével ellensúlyozni lehet ezt a negatív hatást.

A tipikus, kerek röpnyílású, harkály vájta madárodúk mesterséges változatai közé tartozik a „B” típusú odú is, a mesterséges odúk közül ez a legszélesebb körben használt. Ebbe költöznek azok a legalkalmazkodóképesebb, településeken is gyakori fajok – a széncinege, a házi és a mezei veréb –, melyek kedvelik a hagyományostól eltérő és az alacsonyan elhelyezkedő fészkelőhelyeket is. 

Hogyan és mikor helyezzük ki? 

A mesterséges odúk egyik legnagyobb előnye, hogy ezek a madarak nagyfokú alkalmazkodóképességének köszönhetően nemcsak fákon, hanem szinte bárhol alkalmazhatóak. A hagyományos, kerek röpnyílású „A-B” és „D” odúk esetében a kihelyezési magasság általában 2–8 m között van, de több faj beköltözik alig méteres, mellmagasságban lévő odúkba is. Ezek az odúk függesztettek, drót és szükség esetén kampó segítségével faágra, ágcsonkra akasztva telepítendők. Az odúnak nem kell feltétlenül a fatörzsnek támaszkodnia, azok megfelelően erős ágakra is függeszthetők, a lengő mozgás a madarakat nem zavarja.

Ha nincsenek odúkihelyezésre alkalmas fák, akkor a fal vagy egy karó is megteszi (Fotók: Orbán Zoltán). 

Az új odúk telepítésének legjobb időszaka a szeptember-november. Ennek fő oka, hogy az odúkat a madarak nemcsak a költési, de a telelési időszakban is használják éjszakázásra. Általános javaslat, hogy az odúk röpnyílása lehetőleg ne észak felé nézzen. 

Ellenőrzés és takarítás

A költési időszakban végzett odúellenőrzés nagy élmény lehet. A fészekrakás időszakában a madarak érzékenyek a zavarásra, ilyenkor nem érdemes levenni és nyitogatni az odút, mert a madarak abbahagyhatják a fészeképítést, zavartalanabb költőhelyet keresve. A fiókák kikelése után azonban, amikor látjuk, hogy a szülők folyamatosan hordják az eleséget, egyszer-kétszer belenézhetünk az odúba. 

A költési szezon után az elhasználódott fészekanyagot távolítsuk el, a behordott fészekanyag miatt a költőüreg ugyanis fizikailag feltöltődhet, költésre alkalmatlanná válik. Egy kiürített odú tavaszi ellenőrzésekor az odúban lévő ürülék azt jelzi, hogy a madaraknak a téli éjszakákon kihasználták az odú nyújtotta szél- és esővédelmet. 

Amennyiben bővebben szeretne olvasni az odúkihelyezésről, az odúellenőrzésről és a takarításról, az MME weboldalán részletes leírást talál. 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg véleményedet!

Kapcsolódó termékek

Keresés