Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A téli madáretetésről nagyvonalakban

A téli madáretetésről nagyvonalakban

A madarak téli etetése talán egy olyan madárvédelmi tevékenység, amiről már mindenki hallott, de még mindig sok kérdés érkezik az MME-hez  a témával kapcsolatban. Reméljük, hogy az etetésről szóló blogsorozatunkban ezekre a kérdésekre mindenki választ kaphat.

 

Magyarország madárvilága, főleg, ami a kertek és parkok madarait illeti még mindig igen gazdag, annak ellenére, hogy mint minden élőlényt,  a madarakat is rengeteg negatív civilizációs hatás éri nap mint nap.  A fajgazdagsághoz az is hozzájárul, hogy hazánk egyrészt az egyik fő európai vonulási útvonalba esik, másrészt a közhiedelemmel ellentétben nem minden madár Afrikába vonul, számos fajnak Magyarország a végállomás, és a telet itt tölti.

Nem oldják meg a madarak maguknak?

A válasz röviden annyi, hogy megoldják, viszont…
Viszont az etetés járhat előnnyel mind a madarak, mind az emberek számára. És most egy kis „szakmázás” következik: a vadon élő állatok stabil és önfenntartó állományai csak ott alakulhatnak ki, ahol megtalálják alapvető életfeltételeiket (táplálék, búvó- szaporodó- és pihenőhely). Télen a szaporodás nem aktuális, ilyenkor a táplálékszerzés az egyik legégetőbb szükséglet.  Ha az időjárási szélsőségek (elsősorban a hólepel) vagy a természetes táplálékbázisok kiürülése miatt a helyzet kedvezőtlenre fordul, a madarak területet váltanak, gond nélkül tovább repülnek. Egy veréb méretű énekesmadár is képes 24 óra alatt 1 000 km-t repülni, és ezt a sebességet akár több napon át, folyamatosan tartani. Éppen ezért az énekesmadarak téli etetésének célja nem az életben tartásuk, hanem a közelünkbe csalogatásuk. Ennek két alapvető oka van:

  • a madarak látványa, közeli megfigyelhetősége rendkívüli élményt jelent gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ami egyben a természeti környezet megóvására ösztönöz bennünket;
  • a madarak jelenléte biológiai védekezést jelent az általuk az etetőhely közelében összeszedett gyommagvaknak, rovar- és kisrágcsáló-kártevőknek köszönhetően.

A madaraknak természetesen pedig olyan előnnyel jár az etetés, hogy nem kényszerülnek vonulásra, ami sok esetben veszélyekkel teli utazást jelent a számukra, hanem a kiegészítő etetéssel hazánkban is át tudják vészelni a telet.

 Az énekesmadár-etetésen tehát mindekét fél, ember és madár egyaránt nyer, de csak akkor, ha ezt jókor és jól tesszük! Következő blogbejegyzéseinkből megtudhatja, hogy hogyan is lehet ezt jól és jókor tenni.

Fő kép: Papp László

 

20201.11.04.

Keresés