Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A madáreleségek fajtái

A madáreleségek fajtái A téli madáretetés során alkalmazható eleségek három nagy csoportba sorolhatók - az olajos magvakra, az állati zsíradékra és a gyümölcsökre -  ezeket biztosítva - a folyamatos itatás mellett - az etetőkre csalogatható nagyjából 50 különböző faj minden igényét kielégíthetjük. 

Olajos magvak

A legfontosabb alap táplálék a magas olajtartalmú, nem sózott, nem pirított fekete napraforgó, a kisebb testű madárfajok számára érdemes keverni hozzá apróbb szemű magvakat, például kölest, muhart, mákot stb. keverni, a legegyszerűbb, ha pinty és hullámos papagáj magkeveréket vásárolunk. Emellett természetesen egyéb natúr olajos magvak is megfelelőek (dió, mogyoró, földimogyoró stb.), de ezek elég drágák. Akinek van kertje, érdemes napraforgót ültetni, hiszen nyáron méh- és lepkelegelő, télen pedig a magokat a madarak csipegethetik ki. 


Állati zsiradék

Az olajos magvakhoz hasonlóan potenciális téli etetőanyag az állati zsiradék: a kacsa-, liba- és sertésháj, a sertés zsírszalonna, a faggyú, a főzéssel sótlanított étkezési szalonna, a lágysajt- vagy vajtégla. Ezek modern megfelelője az MME Boltban is kapható cinkegolyó, amelyet direkt erre a célra kialakított rugós madáretetőkbe, de a napraforgó közé szórva is alkalmazhatunk. A morzsolt cinkegolyó keményebb fagyok idején is segíti a kisebb testű, gyengébb csőrű fajokat.  A műanyag hálót nem kedvelő vásárlóknak ajánljuk a vödörben, háló nélkül kapható cinkegolyót. Amennyiben az etetési időszak végén megmaradt néhány golyó, mélyhűtőben tárolható a következő etetési szezonra. A nem így tárolt cinkegolyók bemolyosodhatnak, illetve megavasodnak, ami egészségügyi problémát jelenthet a madaraknak. 

Gyümölcsök

Ami az olajos magvak esetén a fekete napraforgó, az a gyümölcsöket tekintve az alma, hiszen az almát az etető szinte minden madara fogyasztja. Tehetjük a talajetetőre, betehetjük a tálcás etetőkre, de ágak végeire is felszúrhatjuk. A kisebb, gyengébb csőrű madaraknak segíthetünk azzal, ha az almából egy vékony szeletet levágva „ablakot” nyitunk az almán. 
Ha kertünk van, érdemes madárbarát bogyós növényeket is ültetnünk, ilyen pl. a vadszőlő, a borostyán, a tűztövis vagy a fagyal. Ha erre nincs lehetőség, ezek a növények általában a legtöbb településen megtalálhatók, néhány fürtöt leszedve és az etető közelében fellógatva máris létrehoztunk egy bogyóetetőt. 

Mi a helyzet a főtt zöldséggel, rizzsel vagy tésztával? 

Határeset…ha nincs fagy, adható a még emberi fogyasztásra is alkalmas főtt zöldség, rizs vagy tészta, azonban ezeket csak néhány napig lehet az etetőben hagyni, mert megromlanak. Rendszeresen ne adjuk. 

Ne felejtsük el, hogy az etető fontos kiegészítője az itató, a madaraknak télen is szüksége van vízre! 

Forrás: Orbán Zoltán -  Madárbarátok nagykönyve 
 

Keresés